Kunst en Kunde/ Willy Atema

Willy Atema is cultuurhistorica. Zij geeft o.a. binnen het kader van haar eigen kunsthistorisch bureau ‘Kunst en Kunde’ presentaties over alle mogelijke onderwerpen en/of thema’s binnen de kunst- en cultuurgeschiedenis. Het motto van haar bureau luidt ‘De kunsthistorie is er niet om uw opvattingen over kunst te bevestigen, maar om uw opvattingen en visie op de visuele wereld te verruimen’. Als u haar complete programma wilt zien, kijkt u dan op haar website: www.kunstenkunde.nl

U wilt Willy Atema, kunsthistorisch bureau Kunst en Kunde inschakelen, want ...
Kunst! Vaak adembenemend mooi, of ‘zeer interessant’, ‘mooi gemaakt’ of ‘net echt’ – dat zijn veelgehoorde opmerkingen, maar geen antwoorden op de vragen die in je opkomen als je voor een kunstwerk staat. Toch is kunst heel relevant – zeggen ‘ze’. En dat klopt, want kunstenaars hebben op heel veel verschillende manieren de wereld vastgelegd, hun visie daarop gegeven. En dat kan ons iets leren, inspireren of motiveren om ook eens met een andere blik naar de dagelijkse ‘werkelijkheid’ te kijken. Of met een andere blik naar dat kunstwerk. En ik merk altijd weer dat als mensen de verhalen achter de kunstwerken horen, dat ze andere verbanden leggen, anders gaan kijken. En dat geldt na al die jaren en jaren en jaren ook nog steeds voor mijzelf. De voorbereiding voor een nieuw onderwerp, een lezing, een rondleiding, is zeer intensief, maar ook ongelooflijk plezierig en inspirerend! Onderzoek doen, echt het allerleukste wat er is: inlezen, rondkijken en informatie verzamelen: over de kunstenaar, de context, de gebruikte technieken, het materiaalgebruik. Je blik blijven verbreden is genieten, een voortdurend kadootje. Aan jezelf en voor jezelf, en het is ook nog eens heerlijk het te delen met anderen. Als je het geduld kunt opbrengen langer bij of voor een kunstwerk stil te staan en de uitleg in je op te nemen, dan gebeurt er ook echt wat. Elk werk is een unieke ervaring en door beter te (leren) kijken en woorden te (leren) geven aan wat je ziet of ervaart, verruim je je geest. En dat is mooi meegenomen en gaat nooit weg, het gaat een leven lang met je mee!

Meer info op hun website

Kunst en Kunde/ Willy Atema

« Terug naar alle deelnemers